• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Vega curry

2 november, 2015

Als je mij vraagt wat mijn lievelingsgerecht is zeg ik binnen no-time “pasta pesto!”. En pizza. En zalm. En alle soorten vis eigenlijk. Een eenduidig antwoord op deze vraag kun je van mij dus niet echt verwachten. Er bestaat ook gewoon zo ontzettend veel lekker eten, dan is een keuze maken toch haast onmogelijk? Ik ga er dus ook niet aan beginnen een top-10 samen te stellen. Maar wat ik wel weet is dat een goed gevulde curry ergens binnen deze 10 plaatsen te vinden is. Ik houd ontzettend van de krachtige smaken die dit gerechtje uit de Indiase keuken met zich meebrengt. En het mooie eraan is dat je eindeloos kunt variëren. Niet alleen tussen groen en rood, maar ook tussen de groenten en soorten vlees. Of je maakt hem, zoals deze variant, vegetarisch. En al zeg ik het zelf, maar van deze frisse kleuren op je bordje kun je toch niet anders dan blij worden? Terwijl ik dit gerecht bereidde waande ik me in een gevoel van Bollywood. Mijn kooklepel is nog nooit zo soepel door de pan gegaan. En dit euforische gevoel zette zich voort nadat ik een hap had genomen van mijn eigen kookkunst. Misschien komt het door het feit dat ik als klein meisje dol was op deze films vol vrolijke kleuren, liedjes en hartstocht, maar het voelde alsof Shahrukh Khan (mijn bollywood-held) op dat moment aan tafel zat en een liedje met mij zong. Zoet, zuur, pittig, fruitig, zacht en met bite, ik proefde het allemaal. Zoveel smaak op één lepel, het leek wel een (bollywood)film! En in die film kun jij ook meespelen. Het is heel makkelijk, want alles wat je hoeft te doen staat hieronder uitgelegd. Ik zie je op de (keuken)set!

Ingrediënten (ongeveer 2 porties):

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode paprika
  • 200 gram verse ananasstukjes
  • ½ rode chilipeper
  • 2 EL rode curry
  • 250 ml verse sinaasappelsap
  • 200 ml kokosmelk
  • koriander
  • sap van een limoen
  • 1 TL suiker
  • olie

Zo maak je het:

Begin met het snijwerk. Schil de zoete aardappel en snijdt deze in stukjes van ongeveer 1 x 2 cm. Was de lente-ui, snijdt het witte gedeelte in ongeveer 2 cm lange stukjes en het groene gedeelte in rolletjes. Snijdt de paprika in stukjes van ongeveer 1 x 2 cm. Halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijst en snijdt een helft in dunne reepjes. Hak de koriander fijn.

Verhit olie in een (wok)pan en bak het witte gedeelte van de lente-ui gedurende 1 minuut. Voeg daarna 2 EL rode curry toe en bak deze 1 minuut mee. Blus het af met de sinaasappelsap en kokosmelk, en laat het geheel ongeveer 5 minuten op laag voor koken.

Voeg daarna de stukjes zoete aardappel toe en laat het nog 3 minuten koken. Daarna voeg je de paprika toe en laat het verdere 6 minuten koken.

Prik met een mespunt in een zoete aardappel, deze moet bijna gaar zijn. Als dat het geval is wordt het tijd om de ananas aan de curry toe te voegen en deze nog 2 minuten mee te garen.

Breng de curry op smaak met een beetje limoensap en de suiker. Schep tot slot de groene rolletjes van de lente-ui er doorheen. Vul een diep bord met de curry en garneer deze met de reepjes chilipeper en de koriander.

Eet smakelijk!

Ga terug