• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Rode wijn risotto

30 april, 2016

Hmm wat was dit lekker zeg! De avond van tevoren had ik mezelf lekker op de bank genesteld, Game of Thrones kijkend (zó verslavend), met een glaasje rode wijn erbij om de spanning te kunnen verdragen. Heerlijk. Maar een hele fles rode wijn is toch wel erg ambitieus, zeker voor mij. Dus zette ik de overgebleven fles braaf weg in de keuken, waar hij vervolgens wel even zou blijven staan. Althans, dat dat was het idee voordat ik een veel beter idee kreeg: risotto met rode wijn! Bijna was ik vergeten dat koken met rode wijn een geweldige smaakmaker is in de keuken. En wat zou nou een betere gebruik van de aangebroken fles wijn zijn dan een lekker gerecht zoals dit. Het levert mooie paarse risotto rijst op met een krachtigere smaak dan de klassieke witte wijn risotto. Het enige dat je hoeft toe te voegen zijn kastanjechampignons en een beetje rucola voor de frisheid en de kleur, en je gerecht is klaar! Dus haal die aangebroken fles rode wijn tevoorschijn (of trek een nieuwe open en drink de rest op), duik de keuken in en verras jezelf!

Ingrediënten (2 porties):

  • 150 gram risotto rijst
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 liter groentebouillon
  • 120 ml rode wijn
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 klontje boter
  • rucola sla

Zo maak je het:

Hak de kastanjechampignons in kleine stukjes. Snijdt de ui en de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit de ui. Voeg na 2 minuten de knoflook en de rozemarijn toe. Voeg daarna de champignons toe en bak deze gaar. Voeg de risotto rijst aan de champignons toe en bak ze kort mee, totdat de korrels glazig worden.

Blus het geheel af met rode wijn en laat de risotto rijst de rode wijn volledig opnemen. Voeg dan een flinke scheut groentebouillon toe en wacht totdat deze volledig is opgenomen. Herhaal dit totdat de rijst smeuïg en beetgaar is.

Haal de pan van het vuur en roer de boter door de rijst totdat deze volledig gesmolten is.

Verdeel de risotto over de borden en bestrooi met de rucola sla.

Eet smakelijk!

Ga terug